Espectacular presentació de la Gaiata 12 al Palau de la Festa de Castelló
Mar 2, 2023 | Esdeveniments
L’acte de Presentació de la Gaiata 12, creat per Splai, es va celebrar el 25 de febrer al Palau de la Festa i va constar de quatre parts. La primera part, es va iniciarà amb una obertura de la Unió Musical del Grau en la que un xiquet, vestit de mariner, va penjar un fanal al més alt d’un gaiato que va tindre el seu protagonisme entre un allau de pals i veles que recordaren als antics falutxos varats a la costa grauera. Amb aquest acte simbòlic vam voler cridar ben fort que torna la llum al cor de la festa. Seguidament, es va recrear una escena costumista d’un Grau antic. En ella aparegueren remendaores, peixateres, mariners, etc, amb la música en directe de la Dolç Fest Band amb l’havanera “Mare vull ser pescador” i la interpretació del Grup de Danses Illes Columbretes. Finalment, tots els personatges van ballar junts les “Marineries”, interpretades per la Unió Musical del Grau amb la veu de la cantant Raquel López.
La segona part, corresponent al protocol de l’acte, es va iniciar amb la pujada a l’escenari de les Madrines i President Infantil que representaren a la Gaiata del Grau durant els anys 2020, 2021 i 2022. Seguidament, la pujada a l’escenari de l’estendart de la Gaiata, va precedir la de la Comissió Major per a la Magdalena 2023 i seguidament a la Infantil, les dos amb l’acompanyament de la Dolç Fest Band amb la interpretació de temes tradicionals amb instrumentació moderna i on la dolçaina va ser protagonista. A continuació es va donar pas a les Madrines de 2023, juntament amb els seus presidents que desfilaren fins l’escenari amb les notes de “Festa Plena” interpretada per la Unió Musical del Grau dirigida per Carlos Cifre Granell i amb la que s’imposaren les bandes a les noves representants graueres.
La tercera part de l’acte, va constar de les ofrenes que distintes entitats, associacions i penyes fan a la Comissió. L’acompanyament va estar a càrrec de la Unió Musical del Grau.
La quarta part de l’acte s’iniciava amb la desfilada de retorn de les dames i acompanyants infantils i majors, l’homenatge a les madrines i President Infantil de 2020, 2021 i 2022 i amb el final de l’acte dedicat a les màximes representants de la gaiata.
Aquesta última part va estar dedicada a la Romeria, utilitzant com a fil conductor les danses tradicionals de la nostra ciutat ballades pel Grup de Danses Illes Columbretes i interpretades per la Dolç Fest Band. Així, tot s’iniciava amb una diana a les portes de la Tenencia Alcaldia del Grau, d’aquelles que interpretava Jose Maria Illescas el dolçainer del Grau. Allí es repartiren les canyes amb les cintes blaves i verdes. Seguidament, l’arribada a Sant Roc de Canet, amb la trobada de la pujada grauera de la Pedrera amb la Romeria Oficial, on les “Seguidilles de Castelló” (fragment), foren les protagonistes. Junts fins la Magdalena. Sentim la campaneta de l’ermita, i una vegada a dalt, ballaren la “Jota de Castelló” (fragment). Cal tornar a la vila, i ho ferem passant per Lledó, on després de retre homenatge a la Mare, ballarem el “Bolero de Castelló”, amb el que encenguerem la gaiata, que naixia de les veles dels falutxos varats a la costa grauera.
Una presentació clàssica, creada amb la intenció d’enaltir la tradició i la història grauera com a nexe d’unió amb les festes de Castelló. L’acte, creat per Splai Teatre, va contar amb tota la música en directe, presentador en off i una espectacular projecció audiovisual. Des d’Splai Teatre volem donar les gràcies a totes aquelles persones (més de 80) que van fer possible un acte d’aquesta complexitat tècnica i artistica. Equip d’Aplisón i a l’equip de tècnic i artístic d’Splai Produccions.